Menu

Bosbeheer Sylva’s Bos van start

In de afgelopen jaren is er weinig tot geen onderhoud gepleegd aan de bomen en het groen op de voormalige RIN locatie. Nu de ontwikkeling van Sylva’s Bos steeds concretere vormen krijgt wordt het tijd om het achterstallig onderhoud in het bos aan te gaan pakken.

Voordat begonnen kan worden met goed bosbeheer is het noodzakelijk dat er werkruimte gemaakt wordt. Hiervoor wordt eerst de onderlaag opgeschoond zodat het mogelijk wordt om het terrein goed te betreden. Als onderdeel van het opschonen van de locatie worden alle kruiden, klimplanten, heesters en losse takken tot 10cm verwijderd m.b.v. een bosklepelmaaier.

Naast het opschonen van de onderlaag zal er ook door de groenspecialisten per boom gekeken worden of er aanvullend onderhoud nodig is om de bomen in topconditie te brengen. Veel bomen worden nu overwoekerd door klimop. Dit is schadelijk voor de bomen. Door de klimop net boven de grond door te knippen, zal het blad uitvallen en krijgt de boom meer ruimte om te groeien. Als de klimop is verwijderd kunnen de boomkruinen beter worden beoordeeld.

Tijdens de opschoonwerkzaamheden zal ook een start worden gemaakt met het onderhoud van de geheime tuin. Nu is de geheime tuin nog overwoekerd met doorgeschoten struiken en braamstruiken. Hierdoor is dit gedeelte van de tuin nauwelijks begaanbaar en en is het moeilijk vast te stellen welke elementen hersteld kunnen.

In de afgelopen maanden hebben wij samen met landschapsarchitect Buro Lubbers cultuur historisch onderzoek gedaan naar de geheime tuin. In het Gelders Archief hebben wij tuinontwerpen uit 1953 en fotomateriaal gevonden. Tevens hebben wij foto’s uit de privé-collectie van omwonenden ontvangen. Dit geeft een mooi beeld van hoe de tuin er vroeger uit heeft gezien. Bijvoorbeeld op een foto uit de jaren ’50 met op de achtergrond het terrein waar tegenwoordig de woningen aan de Merkendal staan. In de  komende tijd wordt het ontwerp van de geheime tuin verder uitgewerkt, zodat hier weer een interessante plek in Sylva’s Bos ontstaat. 

De werkzaamheden duren ongeveer een week en starten in week 15. Na het opschonen ziet het terrein er niet alleen ruimtelijk en opgeruimd uit, maar is het tevens goed begaanbaar. Dit is hard nodig om het terrein goed in te kunnen meten en de kwaliteit van de bomen en het aanwezige groen nog beter te kunnen vaststellen.